Die geboorteplek van President Paul Kruger en die Steynsburg Museum
Julie 30, 2020
Die Groot Trek – Hoofstuk 3 Deel 4
Augustus 3, 2020

Sarel Feldtmann

Oosgrensboere (vervolg)

’n Oorsig van die Oosgrensoorloë

Tot 1750 (29 jaar voor die Eerste Grensoorlog) het trekboere vinnig en met geweld die binneland ingetrek. Byvoorbeeld, die gebruik van moderner wapens, die voorlaaiergewere, het vinnig enige weerstand van die plaaslike inheemse bevolking gedemp. Diegene van die plaaslike bevolking wat onderdruk was en mense wat aan die trekboere oorgegee het, in ’n poging om hul vee en grond te beskerm, is aangewend om die trekboere se vee op te pas en te versorg en om in ander arbeidsbehoeftes van die trekboere te voorsien. Die Nederlandse Oos-Indiese Kompanjie (VOC) het egter bekommerd geraak oor die trekboere wat so ver weg getrek het, omdat dit al hoe moeiliker vir die VOC geword het om enige gesag oor hulle uit te oefen.

Om sy gesag te behou, was die VOC gedwing om die spore van die trekboere te volg. Hierdie konstante trekkery het ook tot gevolg gehad dat die VOC die grense van die oostelike deel van die Kaapkolonie voortdurend moes verander. Uiteindelik, in 1778, minder as ’n jaar na die Eerste Grensoorlog, het die Groot Visrivier die oostelike grens geword. Hier het die trekboere vir die eerste keer probleme met die Xhosa ondervind.

Tot op daardie stadium het die trekboere slegs ernstige botsings met die San-mense ervaar toe die San hulle met gifpyle aangeval en hul vee gejag het. Die trekboere het gereeld vergeldingstogte gereël as teenaanvalle vir die San-mense se aanvalle. Toe die grensboere, soos hulle toe genoem was, met die Xhosa slaags geraak het, het ernstige botsings uitgebreek. Elke groep het gevoel dat die ander groep op hul grondgebied indring en hul bestaan ​​ontwrig, en albei wou hulself ten alle koste beskerm.

Die VOC het nuwe distrikte soos Swellendam en Graaff-Reinet gestig om gesag oor die nuwe grense te handhaaf en die voortdurende geweld te probeer onderdruk, maar met geen sukses nie. Die grensboere het voortgegaan om oor die grens te beweeg en die Xhosa het hewige teenstand teen hierdie invalle geloods. ’n Aantal grensoorloë het gevolg terwyl albei groepe mekaar oor grondgebied en hulpbronne beveg het.

Die Eerste Grensoorlog (1779-1781)

Daar word algemeen geglo dat die Eerste Grensoorlog wat in 1779 uitgebreek het, in werklikheid ’n reeks botsings tussen die Xhosas en die grensboere was. Gedurende 1779 het die aantygings van veediefstal wat gepleeg is deur die Xhosas so gereeld op die suidoostelike grens voorgekom, dat die boere gedwing was om hul plase langs die Boesmansrivier te verlaat. Daarna het daar in Desember 1779 ’n gewapende botsing uitgebreek tussen die Grensboere en die Xhosas, wat blykbaar veroorsaak is deur ongerymdhede wat sekere blanke grensboere teenoor die Xhosas gepleeg het.

In Oktober 1780 stel die VOC-regering vir Adriaan van Jaarsveld aan, ’n baie ervare kommandoleier, om veldkommandant te wees, van die hele oostelike grens. ’n Kommando wat deur hom gelei is, het ’n baie groot hoeveelheid van die Xhosas se beeste gebuit, en Van Jaarsveld het beweer dat hulle teen Julie 1781 al die Xhosas uit die Zuurveld verdryf het.

Die Tweede Grensoorlog (1789-1793)

Dit het gelei tot ’n aansienlike bitterheid onder die Oosgrensboere, veral omdat die stamoorlog onder die Xhosas in 1790 die indringing van die Xhosa in die Zuurveld verhoog het en spanning met die grensboere toegeneem het.

In 1793 word ’n grootskaalse oorlog voorspel toe sommige grensboere onder Barend Lindeque, waaronder die wettelose Coenraad de Buys wat voorheen betrokke was by uitbarstings teen die Xhosa, besluit het om by Ndlambe, die hoofman van die Westelike Xhosas, aan te sluit in sy oorlog teen die Gunukwebe-stamme wat die Zuurveld binnegedring het. Met die inval van Ndlambe in die Zuurveld het dit paniek veroorsaak onder die boere, wat toe hul plase verlaat het, en nadat Ndlambe die kolonie verlaat het, het sy vyande in die Zuurveld agtergebly.

Ten spyte van die feit dat twee VOC-regeringskommando’s onder die landdroste van Graaff-Reinet en Swellendam die Xhosa-gebied tot by die Buffelsrivier binnegedring het en baie vee gebuit het, kon hulle nie die Zuurveld skoonmaak nie. Vrede is in 1793 gesluit. Die grensboere was ontevrede oor die VOC-regeringsbeleid en die hantering van die situasie op die grens. Hierdie ontevredenheid het aanleiding gegee tot rebellies in 1795 in Graaff-Reinet en Swellendam.

Alhoewel die noordelike deel van die Zuurveld teen 1798 weer deur die grensboere beset was, het baie Xhosa-stamme in die suidelike Zuurveld-gebied gebly, sommige het selfs Swellendam binnegedring, deels as gevolg van ’n burgeroorlog tussen die aanhangers van Ndlambe, die waarnemende hoofman van die Westerse Xhosas, en sy neef Gaika, die wettige erfgenaam.

Die regering het dit onmoontlik gevind om die Xhosa-stamme in die Kolonie te oorreed om terug te keer oor die Visrivier. Veediefstal en indiensneming van Xhosa-diensknegte het die spanning verhoog, en in Januarie 1799 het ’n tweede opstand in Graaff-Reinet plaasgevind. Dit het die grondslag gelê vir die Derde Grensoorlog.

Die Derde Grensoorlog (1799-1803)

In Januarie 1799 het ’n tweede opstand in Graaff-Reinet plaasgevind wat die Derde Grensoorlog veroorsaak het. In Maart dieselfde jaar stuur die regering van die eerste Britse besetting aan die Kaap ’n aantal Britse soldate onder genl. TP Vandeleur om die opstand in Graaff-Reinet te onderdruk. Die Tweede Rebellie in Graaff-Reinet was nog skaars verby (April 1799) toe was dit ontevrede Khoi-Khoin wat in opstand gekom het. Hulle het by die Xhosas in die Zuurveld aangesluit en wit plase begin aanval, en teen Julie 1799 het hulle tot by Oudtshoorn gevorder.

Vandeleur se mag op pad terug na Algoabaai is aangeval deur ’n Gqunukwebe-stam uit vrees vir hul uitsetting uit die Zuurveld. Kommando’s van Graaff-Reinet en Swellendam is saamgestel, en ’n reeks skermutselings het daarop gevolg.

Die Britse regering het gevrees vir ’n algehele Khoi-Khoin-opstand, en sodoende vrede met hulle gemaak en die Xhosas toegelaat om in die Zuurveld agter te bly. In 1801 het nog ’n opstand in Graaff-Reinet begin, wat meer Khoi-Khoin laat dros het.

Plase in die Zuurveld is in massas verlaat, en die Khoi-bendes onder Klaas Stuurman, Hans Trompetter en Boesak het wydverspreide aanvalle geloods. Alhoewel verskeie kommando’s die veld ingestuur was, waaronder ’n Swellendam-kommando onder kommandant Tjaart van der Walt, wat in Junie 1802 in aksie gesterf het, het hulle geen permanente resultaat behaal nie. Selfs ’n “groot kommando” wat uit Graaff-Reinet, Swellendam en Stellenbosch saamgestel is, kon geen werklike vordering maak nie.

In Februarie 1803, net voordat die Britse regering die Kaapse administrasie aan die Bataafse Republiek oorhandig het, is ’n onoortuigende vrede gereël. Die Bataafse owerhede het die wrok wat die Khoi-Khoin gekoester het aan die oosgrens probeer oplos, maar kon nie die Xhosas oorreed om die Zuurveld te verlaat nie (1803-1806).

Die Vierde Grensoorlog (1811-1812)

Die Vierde Grensoorlog was nie ’n direkte of indirekte gevolg van die woede wat voortgespruit het uit die vorige drie grensoorloë en die skending van die ooreenkomste wat die Zuurveldstreek, “neutrale grond” verklaar het nie. Die Xhosas het die ooreenkoms geïgnoreer en die “neutrale grond” beset, ’n daad wat die Kaapse regering in 1809 aangespoor het om lt.-kol. Richard Collins te stuur om die grensgebiede te besoek. Nadat hy deur die gebiede getoer het, het hy aanbeveel dat die Xhosa uit die Zuurveld verdryf moet word, wat deur ’n digte wit nedersetting beveilig moet word, en dat die gebied tussen die Vis- en die Keiskamma-riviere nie deur swart of wit beset word nie. Baie geskiedkundiges is van mening dat die Vierde Grensoorlog vir die Xhosa ’n verrassing was, omdat die opposisie-troepe goed voorbereid was, anders as in die drie vorige ontmoetings.

In 1811 neem kolonel John Graham die gebied met ’n gemengde leër in. Vervolgens, in Januarie en Februarie 1812, is 20 000 Gqunukwebes en Ndlambes deur Britse troepe oor die Visrivier gedryf in samewerking met kommando’s van Swellendam, George, Uitenhage en Graaff-Reinet onder die algemene bevel van lt.-kol. John Graham. Op die terrein van die hoofkwartier van kolonel Graham het ’n stad met sy naam Grahamstad ontstaan. Dit is een van die eerste dorpe wat deur Britte in Suid-Afrika gevestig is. Na die oorlog is ’n lyn van grensforte gebou om die grens te hou, maar ’n poging om ’n digte boerenedersetting agter hulle te vestig, het gefaal. Gevolglik het die goewerneur, sir Charles Somerset, ’n mondelinge verdrag gesluit met Gaika, die vermeende opperhoof van die Westelike Xhosas. Ongelukkig het hierdie ooreenkoms tussen Sir Charles Somerset en Gaika daartoe bygedra om ’n kwasi-nasionalistiese beweging onder die Westelike Xhosas uit te lok, gelei deur die ‘profeet’ Makana, wat gelei het tot die hernuwing van die burgeroorlog tussen Gaika en Ndlambe.

Tydens die finale fase van die Vierde Grensoorlog het Piet Retief en drie kommandante van die nuwe Stellenbosse kommando dienende burgers aan die oostelike grens gaan aflos. Aan die einde van 1813 verhuis Piet Retief na die oostelike distrikte, waar hy met die weduwee Magdalena Johanna Greyling trou.

Die Vyfde Grensoorlog (1818-1819)

Na die nederlaag van Gaika in 1818 by Debe Nek, het hy die Kaap om hulp gevra. Daarna het koloniale magte in Desember 1818 die Xhosa-gebied binnegeval en oor die Ndlambe-krygers geseëvier. Toe hulle vertrek, kon Ndlambe egter weer Gaika verslaan en daarna in die kolonie voortgaan en in April 1819 Grahamstad aanval. Die aanval is afgeweer, en die Kaapse magte het Ndlambe verslaan en het gevorder so ver as die Keirivier.

In Oktober 1819 was die Xhosa-kapteins verplig om Gaika te erken as die belangrikste opperhoof van die Westelike Xhosas, en hy en Somerset het ’n mondelinge verdrag gesluit met dien verstande dat die hele gebied tussen die Vis- en die Keiskamma-riviere, behalwe vir die Tyume-vallei, wat steeds Xhosa-gebied was, ’n neutrale gebied moet wees wat gesluit is vir swart en wit besetting. Agter die Visrivier is die 1820 Britse Setlaars in die Zuurveld gevestig in ’n poging om die digte wit nedersetting te voorsien wat alleen ’n grenslyn lewensvatbaar kan maak.

Die Sesde Grensoorlog (1834-1835)

Teen die vroeë 1830’s het die skermutselings op die oosgrens na die Keiskamma-rivier versprei, wat toe as die oosgrens van die Kaap beskou was. Segregasie in die neutrale gebied was verbreek. Blankes, Khoi-Khoin en Xhosas het almal in die ‘neutrale’ gebied gewoon, nou die ‘gesedeerde’ grondgebied genoem, en handel en indiensneming is toegelaat. Onsekerheid het voortgeduur. Die effektiewe uitbreiding van die Kaapse grens na die Keiskammarivier het die oorbevolking onder die Xhosas verder laat toeneem, wat alreeds onderhewig was aan groot druk van ander inheemse stamme wat deur die Zoeloe-ryk verplaas was (Mfecane). Die regering het ’n wankelende beleid gevolg om Gaika se seuns toe te laat om grond in die Tyume-vallei te beset.

In 1829 is Maqoma en sy stam is uit die Katrivier-gebied (waar Khoi-Khoin gevestig is) verdryf en hulle op minderwaardige grond verder oos gevestig, maar hulle mag in 1833 terugkeer na die Tyume-vallei om amper onmiddellik weer uitgesit te word. Tyali en Botumane (‘Botma’), ander Gaika-hoofde, is op soortgelyke wyse behandel. In 1834 gee die Britse regering Sir Benjamin D’Urban opdrag om ’n siviele verdedigingstelsel in te stel, aangevul deur verdrae met hoofmanne wat betaal is om orde te hou en deur regeringsagente in kennis gestel is. Voordat dit gedoen kon word, is die bitterheid wat veroorsaak was deur die hernude uitsetting van Maqoma en Tyali uit hul Tyume-lande in 1833, vererger deur drastiese vergrype deur koloniale patrollies as gevolg van verhoogde veediefstal deur Xhosas gedurende ’n tydperk van droogte.

Op 31 Desember 1834 het ’n groot mag van ongeveer 12 000 Wes-Xhosas – gelei deur Maqoma, die hoofman van die Gaika Xhosa-stam, Tyali, ander Gaika-kapteins, asook ’n paar stamme van die Ndlambe-tak die Kolonie binnegeval. Stroperbendes het die land tussen die Winterberg en die see verwoes. Piet Retief het daarin geslaag om hulle in die Winterberg te verslaan, en lt.-kol. Harry Smith is onmiddellik op sy historiese rit van ses dae van Kaapstad na Grahamstad gestuur om die bevel aan die grens oor te neem. Versterkings is per see na Algoabaai gestuur en burgers en Khoi-troepe is opgeroep.

Na ’n reeks veldslae, waaronder die van Trompetter’s Drift aan die Visrivier, is die kapteins wat tussen die Sondags- en Bushmansriviere geveg het, verslaan, terwyl die ander (Maqoma, Tyali en Umhala) teruggeval het na die Amatoleberge. D’Urban het op 14 Desember 1834 by die grens aangekom. Hy het geglo dat Hintsa, die hoof van die Oostelike Xhosa (Galekas), en die veronderstelde hoofman van die Xhosa-volk, verantwoordelik was vir die aanval op die kolonie en het hom verantwoordelik gehou vir die diefstal van koloniale voorraad wat tydens die inval gesteel is.

D’Urban het daarom ’n mag van koloniale troepe oor die Keirivier na Butterworth gelei, na die woning van Hintsa, en sekere voorwaardes aan hom voorgeskryf. Dit het bestaan ​​uit die anneksasie van die gebied tussen die Keiskamma- en Keiriviere as Britse grondgebied (wat bekend sal staan as Koningin Adelaide-provinsie) en die uitsetting van alle stamme oor die Keirivier, wat by die oorlog betrokke was. Die stamme wat lojaal was, kon hulle in die Koningin Adelaide-gebied vestig, asook rebellestamme wat hul kapteins ​​verloën het en Fingos, oorblyfsels van stamme wat vernietig is deur die opkoms van die Zoeloe-ryk en wat tot dusver op Hintsa se grondgebied onder Xhosa-onderworpenheid gewoon het.

Uitsetting van die onoorwonne Xhosa’s uit Koningin Adelaide-gebied was egter onmoontlik, en D’Urban het in September 1835 verdrae met die ‘rebellehoofde’ gesluit, sodat hulle op plekke daar kon bly op grond van goeie gedrag as Britse onderdane onder beheer van landdroste. Daar is gehoop om vinnig die stamtradisies met sendinghulp te ondermyn. Maar territoriale uitbreiding het die Britse begeertes vir ekonomie weerspreek, en die Britse regering, wat onduidelik was oor die regverdigheid van die oorlog en onkundig was oor die besonderhede van D’Urban se optrede weens sy lang vertragings met die stuur van verduidelikings, het die Koningin Adelaide-gebied se anneksasie ongeldig gemaak. Nuwe verdrae het die kapteins verantwoordelik gemaak vir orde oorkant die Visrivier (Desember 1836).

NB: In totaal was daar Nege Grensoorloë, maar die Sesde Grensoorlog was die laaste in die area voor die Groot Trek begin het, baie van die boere op die Groot Trek, het van hierdie area gekom.

Die 1820 Britse Setlaars

Die 1820-Setlaars is die historiese term vir die sowat 4 000 blanke Britse immigrante wat tussen April en Junie 1820 in sestig groepe in Suid-Afrika aangekom het. Hierdie setlaars het in Algoabaai (vandag Port Elizabeth) aan wal gegaan en is op plase in die distrik Albanie om Grahamstad in die Oos-Kaap gevestig. Baie Suid-Afrikaanse families is nakomelinge van dié immigrante.

Hulle was nie die eerste Britse emigrante wat na die Kaap gekom het nie, maar dit was die enigste staatsondersteunde skema wat ’n taamlike groot Engelssprekende gemeenskap na ’n bepaalde streek in Suid-Afrika geneem het.

Die setlaars uit Engeland, waaronder ook ’n aantal adellikes, is deur die Britse regering en die koloniale owerhede van die Provinsie van die Kaap die Goeie Hoop aangemoedig om in Suid-Afrika ’n nuwe tuiste te vind, maar in wese was dit ’n poging om die anglofone element van die Suid-Afrikaanse bevolking te versterk en veral die grensgebied van die Oos-Kaap deur middel van ’n groter blanke bevolking teen aanvalle van die Xhosa-stamme te verdedig. Dit was een van die grootste Britse immigrasiegolwe in die geskiedenis van Suid-Afrika.